Het opmaken van de werkbundel
In de eerste plaats heb ik het leerplan techniek van VVKSO bestudeerd om ervoor te zorgen dat mijn cursusmateriaal aan de eisen van dit leerplan zou voldoen.
Aangezien het om een graadleerplan gaat, moeten niet alle doelstellingen behaald worden. Hierna beschrijf ik kort de aandachtspunten van het leerplan en de doelstellingen die ik met mijn cursusmateriaal wil behalen.
Aandachtspunten:
- Er moet een goede verdeling van de lestijd zijn: 50% hanteren, 50% begrijpen en duiden.
- In een techniekproject moeten steeds een aantal verschillende toepassingsgebieden aan bod komen. De mogelijke toepassingsgebieden zijn: energie, informatie & communicatie, biochemie, constructie en transport.
- Een realisatie moet steeds tot stand komen via het technisch proces.
- Bij de evaluatie van een project is het belangrijk om niet alleen met een rapportcijfer te werken. Leerlingen moeten duidelijk weten wat ze wel en niet goed doen.
Doelstellingen die aan bod komen in de werkbundel en/of de werkstukken:
- 1: verschillende onderdelen en deelsystemen in een technisch systeem onderzoeken: de functies en de relaties ertussen toelichten;
- 2: bij werkende of falende technische systemen onderzoeken hoe verbeteringen mogelijk zijn;
- 6: in concrete voorbeelden uit techniek het nut, aantonen van de gebruikte hulpmiddelen zoals gereedschappen, machines, grondstoffen, materialen, energie, informatie, menselijke inzet, geldmiddelen, tijd;
- 7: in concrete voorbeelden van technische systemen uitleggen dat men voor de ontwikkeling en het gebruik keuzen maakt op basis van criteria;
- 13: een gegeven of eigen ontwerp planmatig uitvoeren met oog voor vereisten van kwaliteit, veiligheid, ergonomie en milieu;
- 14: een technisch systeem in gebruik nemen;
- 15: een technisch systeem evalueren op basis van vooraf bepaalde normen en criteria en hieruit conclusies trekken om het technisch proces te optimaliseren;
- 16: de opeenvolgende stappen van het technisch proces doorlopen om een eenvoudig technisch systeem te realiseren;
- 17: hulpmiddelen kiezen en inzetten in functie van het doel en het gebruik;
- 20: technische systemen realiseren in verschillende toepassingsgebieden uit de wereld van techniek waaronder energie, informatie en communicatie, constructie, transport en biochemie.
- 28: het belang erkennen van technische beroepen en van technische vaardigheden in de huidige samenleving, en daarbij geen onderscheid maken tussen mannen en vrouwen;
Deze doelstellingen komen uit het leerplan techniek voor de eerste graad A-stroom van VVKSO (2010).
Ten tweede ben ik begonnen met het kiezen van verschillende oefeningen, dit rekeninghoudend met het leerplan, de wensen van mijn mentoren en mijn eigen bevindingen uit de literatuurstudie van de verschillende beschikbare boeken. Ik heb dan volgend schema opgesteld als basis voor mijn cursus:
- Waarom zijn afbeeldingen belangrijk?
- Soorten afbeeldingen (hierbij komt de link met het technisch proces)
- Perspectief tekenen (verwijzing naar de lessen PO waar dit ook aan bod komt)
- Projectietekenen (mogelijkheid tot differentiatie)
- Ploftekeningen
- Ontwikkelingen (aansluitend bij de wiskunde lessen)
- Pictogrammen (gekoppeld aan rondgang in de school)
- Samenvatting
Vervolgens heb ik voor elk onderdeel een aantal oefeningen opgesteld. Ik heb hierbij geprobeerd om steeds zo origineel mogelijk te werken. Wat betreft de onderdelen 'soorten afbeeldingen' en 'ploftekening' heb ik mij vooral gebaseerd op de aanpak van het werkboek Cool!1 aangezien mijn mentoren dit zeer positief vonden in hun huidige werkboek.
Voor de andere onderdelen heb ik zelf oefeningen ontworpen.
Ik heb geprobeerd om zo veel mogelijk verschillende soorten oefeningen aan bod te laten komen, onder andere meerkeuzevragen, tekenoefeningen, open vragen en opzoekoefeningen. Dit om de leerlingen zo veel mogelijk te activeren tijdens de lessen.
Nadat ik deze oefeningen had uitgewerkt, heb ik opnieuw overlegd met mijn mentoren en heb ik de nodige aanpassingen doorgevoerd. Zo had ik bijvoorbeeld de allereerste oefening niet voorzien, maar deze heb ik naar het idee van meneer Martens toegevoegd.
Gezien het thema, komen in veel oefeningen afbeeldingen voor. Om problemen met eventuele copyright te vermijden, heb ik op een aantal dingen moeten letten.
Enerzijds heb ik afbeeldingen uit de afbeeldingsbibliotheek van Microsoft Office gehaald, anderzijds heb ik ook zelf veel beeldmateriaal gemaakt met behulp van computerprogramma's zoals het gratis programma Geogebra en het gespecialiseerde programma AutoCad. Mijn vaardigheden als architect kwamen hier dus handig van pas.
Een aantal foto's heb ik ook zelf genomen en bewerkt met Adobe Photoshop waardoor ik zelf de rechten op deze foto's heb.
Toch bleven er nog enkele afbeeldingen over die ik zelf niet kon maken en waarvoor ik het internet heb geraadpleegd. Het ging om drie afbeeldingen uit het onderdeel 'ploftekening'. Voor het gebruik van deze afbeeldingen heb ik de betrokken firma's gecontacteerd met de vraag of ik hun afbeeldingen mocht gebruiken in een werkbundel voor het eerste jaar secundair onderwijs binnen de school. Ik heb ook steeds hun website genoteerd in de werkbundel.
Tot op heden heb ik nog geen antwoord teruggekregen van deze firma's. Bij de test van mijn innoverend project heb ik deze afbeeldingen wel gebruikt.
Het is echter de bedoeling dat deze cursus ook later nog gebruikt wordt in de lessen techniek in de Heilige Familie. Maar indien de gecontacteerde firma's negatief antwoorden op mijn vraag, dan zal dit onderdeel volgend schooljaar uit de werkbundel weggelaten worden.
Daarna ben ik op zoek gegaan naar een leuke lay-out. Ik heb aan mijn mentoren een aantal verschillende, speelse ontwerpenschetsen voorgelegd. Ze hebben hun keuze gemaakt, en daar heb ik mee verder gewerkt. In het gekozen ontwerp stond een cartoon op de voorpagina, dus moest ik op zoek naar een cartoonist. Binnen het lerarenkorps van de Heilige Familie heb ik dhr. Koen De Meester, getalenteerd tekenaar en leerkracht geschiedenis en Engels, gevraagd of hij wou zorgen voor deze cartoon. Meneer De Meester was akkoord, ik moest hem alleen de titel van het thema doorgeven.
Zo gezegd, zo gedaan. Tot slot moest ik dus nog op zoek naar een titel voor mijn cursus. De titel moest de leerlingen aanspreken, maar mocht nog niet te veel verraden over de inhoud van het thema. Na heel wat denk- en zoekwerk bleven er nog twee mogelijkheden over 'Techniek in beeld gebracht' of 'Zicht op techniek'. Mijn mentoren kozen voor de tweede mogelijkheid, 'Zicht op techniek'. Deze titel heb ik dan doorgegeven aan meneer De Meester zodat hij de cartoon kon maken. Deze cartoon werd toegevoegd op de voorpagina.
Zoals gevraagd in het leerplan sluit de cursus vooral aan bij de toepassingsgebieden constructie en informatie & communicatie.
Maak jouw eigen website met JouwWeb