Inleiding
Toen ik in september 2010 mijn onderwijsvakken moest opgeven, koos ik voor de vakken wiskunde en technologische opvoeding nu techniek. Dit innoverend project sluit aan bij mijn tweede onderwijsvak namelijk techniek. In het eerste jaar van onze opleiding maakten we kennis met het nieuwe leerplan techniek dat vanaf dat schooljaar in voege trad in de eerste graad A-stroom. Het vak techniek was nieuw en was een vervanging van het mij beter bekende vak technologische opvoeding. Deze vernieuwing kwam grotendeels omdat de eindtermen en ontwikkelingsdoelen van het leerplan technologische opvoeding onvoldoende aangepast waren aan de snelle ontwikkelingen op gebied van techniek in onze maatschappij.
Deze wijziging in het leerplan zorgde ervoor dat ook de uitgeverijen een heel aantal nieuwe handboeken en werkbundels op de markt brachten. Als techniekleerkracht aan de Heilige Familie in Sint-Niklaas, heb ik met verschillende werkboeken gewerkt waaronder Nieuwe Schakel ( uitgeverij VAN IN), Fix-It (uitgeverij Averbode) en Cool! (uitgeverij Pelckmans).
Deze werkboeken en -bundels hebben volgens mij elk hun eigen positieve en negatieve kanten, maar geen enkel boek is voor mij echt handig in gebruik. En dit zomin voor leerkrachten als leerlingen. Het innoverend project was voor mij de ideale gelegenheid om een oplossing te vinden voor dit probleem. Ik heb ervoor gekozen om zelf een cursus techniek samen te stellen. Na overleg met mijn mentoren in de Heilige Familie en op aanraden van mijn promotor aan KAHO Sint-Lieven, heb ik besloten om mij in dit innoverend project te beperken tot één hoofdstuk van de cursus voor het eerste jaar A-stroom. Het hoofdstuk genaamd ‘Zicht op techniek’. Dit hoofdstuk is geïnspireerd door het hoofdstuk ‘Een beeld zegt meer dan 1000 woorden’ uit Cool!1.
Maak jouw eigen website met JouwWeb